Suplementacja witaminy D

W sezonie zimowym należy szczególnie pamiętać o zasadach suplementacji witaminy D. Synteza skórna witaminy D u dzieci zdrowych zachodzi jedynie w przypadku przebywania na słońcu z odkrytymi przedramionami i podudziami przez co najmniej 15 minut w godzinach od 10.00 do 15.00 bez kremów z filtrem w okresie od maja do września.
Dawkowanie witaminy D jest następujące: u dzieci donoszonych w wieku 0–6 miesięcy: 400 IU/dobę od pierwszych dni życia niezależnie od sposobu karmienia; u dzieci w wieku 6–12 miesięcy: 400–600 IU/dobę zależnie od dobowej ilości witaminy D przyjętej z pokarmem.
U noworodków urodzonych przedwcześnie (do 32 tygodnia) dawka jest wyższa: 800 IU/dobę, a suplementacja powinna być prowadzona pod kontrolą stężenia witaminy D w surowicy. U noworodków urodzonych w 33-36 tyg. dawka wynosi 400 IU/dobę, oznaczanie stężenia w surowicy nie jest wymagane.
U dzieci starszych i młodzieży, w okresie od października do kwietnia zalecana jest suplementacja w dawce 600–1000 IU/dobę u dzieci w wieku 1-10 lat i 800–2000 IU/dobę u dzieci w wieku 11-18 lat, w zależności od masy ciała i podaży witaminy D w diecie.
U osób dorosłych zalecana jest suplementacja w dawce 800–2000 IU/dobę u osób w wieku 18-65 lat, w zależności od masy ciała i podaży witaminy D w diecie. W okresie od maja do września suplementacja nie jest konieczna, ale jest zalecana i bezpieczna. U seniorów, osób z ciemną karnacją, osób otyłych i pracowników nocnych zapotrzebowanie jest wyższe.
Kobiety w okresie prokreacji i planujące ciążę powinny mieć zagwarantowaną odpowiednią podaż witaminy D, taką jak w ogólnej populacji osób dorosłych, jeżeli to możliwe pod kontrolą 25(OH)D w surowicy. Po potwierdzeniu ciąży suplementacja powinna być prowadzona pod kontrolą 25(OH)D w surowicy, tak aby utrzymać stężenie optymalne w granicach >30–50 ng/ml. Jeżeli oznaczenie witaminy 25(OH)D nie jest możliwe, zalecane jest stosowanie witaminy D w dawce 2000 IU/dobę, przez cały okres ciąży i laktacji.

Zapamiętaj!
Synteza skórna witaminy D nie zachodzi w okresie od października do kwietnia.
Suplementacja witaminy D uzależniona jest od wieku, masy ciała, stylu życia i podaży w diecie.